Sök
Stäng denna sökruta.

Tre sätt att ta hjälp med texter

Höstlöv
Som företagare eller organisation skriver du förmodligen en rad olika texter. Har du funderat på att ta hjälp med texter? Kanske vet du inte vad du ska be om hjälp med eller på vilken nivå du ska lägga dig? Därför kommer här lite tips baserade på tre resurser du har: tid, pengar och kunskap.

Att ta hjälp med texter kan delas upp i olika nivåer och dessa kan ha olika namn. Jag har valt att begränsa mig till tre nivåer: nya texter, textredigering och korrekturläsning.

Andra erbjuder ungefär detsamma men kan ha andra namn eller fler nivåer. Du kan se erbjudanden om exempelvis text- eller språkgranskning eller textbearbetning. Gemensamt är att vi erbjuder textarbete på flera olika nivåer. Därför är det bra om du har en idé om vilken nivå du vill ta hjälp på.  

Dina tre resurser 

Tid, pengar och kunskap är tre resurser vi alla har att tillgå i olika omfattning. Tid har vi förstås alla 24 timmar av varje dygn. Men kanske har du annat som är mer lönsamt att göra med din tid, eller så har du respekt för att du inte kan arbeta varje vaken timme. 

Vissa har mycket pengar men tiden upptas av annat som inte är att skriva texter. Andra har mycket tid men lite mindre pengar. Någon känner sig bekväm med att skriva texter medan andra inte vill skriva. Några har läs- och skrivsvårigheter andra har inte svenska som modersmål. 

Utifrån vilka resurser du besitter kan du också välja i vilken grad du vill ta hjälp med texter. 

1. Hjälp med texter från grunden

För dig som har lite tid men desto mer pengar skulle jag rekommendera att låta någon annan skriva dina texter. Vad kan du göra med tiden som det frigör, kan du ägna den åt saker som ger mer pengar än kostnaden för nya texter?

För den som skriver tar det längst tid att skriva nya texter. Därmed kommer priset bli högst för denna typ av texthjälp. Kanske behöver skribenten läsa på om ämnet eller intervjua någon på ditt företag. 

Du behöver också räkna med att någon behöver läsa igenom de nya texter du får levererade. 

Det kommer andra fördelar med att ta hjälp med nya texter. Driver du företag har du förmodligen ett väldigt stort intresse samt kunskap inom ett ämne. Skriver du själv är det lätt att texten blir för invecklad eller att du hoppar över detaljer du tror att alla vet. 

Hittar du en bra skribent kan denna sätta sig in i läsarens situation och skriva med ett utifrånperspektiv. Vad är det läsaren vill veta? När du skriver själv är det lätt att hamna i ett inifrånperspektiv, det finns så mycket du vill berätta om din produkt, tjänst, organisation eller företag men det är nödvändigtvis inte det läsaren vill veta.

Att ta hjälp med helt nya texter är förstås också ett alternativ för dig med mindre kunskap om skrivande. Kanske känner du dig osäker på skrivandet eller tycker bara det är tråkigt vilket gör att det aldrig blir gjort. 

2. Textredigering

Textredigering är alternativ för dig som har tid att skriva, men kanske inte vill betala för att någon ska skriva texterna åt dig. Kanske har du redan texterna sedan innan men de behöver ses över? 

Du som skrivit texten kanske känner dig bekväm med att skriva, men lätt svävar i väg i långa texter eller har svårt att hålla en röd tråd eller struktur. 

Vid textredigering får du en noggrann genomgång av din text där du får hjälp att strukturera upp innehåll men också att få någon som förklarar när något blir obegripligt och ställer motfrågor. Textredigering kan innebära att titta på saker som:

 • ordval
 • struktur
 • meningsuppbyggnad
 • rubriksättning
 • röd tråd
 • tilltal
 • styckeindelning
 • förenkling och förkortning av texten

Vid en textredigering ingår också normalt allt det som görs vid en korrekturläsning.

3. Korrekturläsning

För dig som har tid att skriva dina egna texter och känner dig bekväm med att göra det kan en korrekturläsning av din text vara ett alternativ. Det är också den billigaste hjälpen du kan ta för din text eftersom det är den av dessa tre alternativ som går snabbast att göra. Men självklart missar du en del av den hjälpen som du kan få vid en textredigering. Det läggs litet fokus på själva innehållet utan mer på detaljerna.

Vid en korrekturläsning ingår genomgång av:

 • rättstavning
 • skiljetecken
 • korrekt böjning av ord
 • syftningsfel
 • konsekvens 
 • stor och liten bokstav.

Vill du veta mer om vad korrektur är kan du läsa vad är ett korrektur.

Vilka texter ska du ta hjälp med?

Du måste själv göra en avvägning kring vilken typ av texter du vill att ta hjälp med. Vilket förstås också styrs av dina tre resurser tid, pengar och kunskap.

Texter som kan vara prioriterade är exempelvis marknadsföringsmaterial, texter på webbplatser. Det kan också vara ansökningar om exempelvis olika former av stöd eller investeringar där det är viktigt att kunna presentera på ett begripligt sätt varför någon ska satsa på ditt företag.

Skriv själv 

Ett fjärde alternativ är att skriva dina texter helt själv utan någon hjälp. Och det finns ju många texter vi dagligen skriver utan hjälp. 

Kanske finns det någon på företaget som också kan hjälpa till att läsa dina viktigaste texter. Tänk dock på att du tar denna persons tid i anspråk.

I mitt inlägg proffsigare texter med rätt verktyg får du tips på resurser för dig som skriver själv. 

Behöver du hjälp med texter? 

Vill du få hjälp med dina texter oavsett om det är nya texter, textredigering eller korrekturläsning tar jag gärna en diskussion om hur jag kan hjälpa till. 

Du kan läsa mer om vad jag erbjuder för tjänster inom texter. Eller så tar du en första kontakt via kontaktformuläret under kontakt.

Foto av Aman Upadhyay / Unsplash

Om Emil

Jag är grafisk designer och kommunikatör som hjälper företag och organisationer att kommunicera med mindre påverkan på klimat och miljö. Jag tror på marknadsföring och företagande utan att sälja sin själ, och drömmer om livet på landet. 

Anmäl dig till mejllistan

Vill du få information om nya blogginlägg, tankar om kommunikation och hållbarhet, och omvärldsbevakning på dessa ämnen? Skriv upp dig så får du kostnadsfritt mitt månadsmejl.

Senaste inlägg
BLOGGKategorier
Du kanske också vill läsa
Att skriva proffsigare texter handlar inte om att kunna alla skrivregler, eller all grammatik. I stället handlar det om noggrannhet och att du behöver en liten inre varningsklocka. En varningsklocka som ringer och säger hur var...
“Jag skickar ett korr på det när jag är färdig” så kanske någon som hjälper dig med din kommunikation uttryckt sig. Men vad är ett korr eller som det fullständigt heter korrektur, och vad förväntas du...
Första intrycket är viktigt även när det gäller din webbplats. Du kanske inte får en andra chans att förvandla en besökare till en kund. Därför är det viktigt att det är tydligt vad ditt företag gör...