När varningsklockan ringer behöver du bra verktyg för att kontrollera vad som är rätt och fel. Verktygen hjälper dig främst med skriva texter som är mer korrekta och där med upplevs som proffsigare texter.
Det finns många andra aspekter som skapar en proffsigare text som en god meningsbyggnad, ordval, tilltal och så vidare. Men för stunden fokuserar vi på detaljerna.
Ordbehandlingsprogram
Detta kan tyckas som en självklarhet att använda exempelvis Word för att skriva texter. Ändå skrivs många texter direkt på andra platser utan någon hjälp med rättstavning.
Se till att ditt ordbehandlingsprogram kontrollerar texten, och gör det på rätt språk. Ignorera inte dess röda eller blå varningar utan att i alla fall kolla upp problemet.
Har du inte tillgång till Word, kan du på Mac använda det tillhörande Pages, eller använda Google Docs.
Svenska.se
Har du någon gång spelat Alfapet med någon nitisk person har det säkert bläddrats i Svenska Akademins ordlista (SAOL). Du ska förstås inte bara använda ordlistan för Alfapet utan även för dina texter. Idag behöver du inte köpa hem någon dyr och klumpig ordlista, i stället är det sökbart på svenska.se.
Där får du hjälp av tre ordböcker i en sökning bland annat SAOL. Du får hjälp med bland annat böjning av ordet samt förklaring av ordet och dess historiska bakgrund.
Svenska skrivregler
Svenska skrivregler är en bok med rekommendationer för hur du skriver och utformar texter.
Boken är framtagen av språkrådet som är en del Institutet för språk och folkminnen (ISOF), som är en statlig myndighet.
I boken hittar du allt från hur du använder stor och liten bokstav, skiljetecken, siffror och använder förkortningar. Det är också väldigt skönt med en resurs med en officiell rekommendationen, att vila sig mot i diskussion med andra.
Boken finns att beställa både som fysisk kopia eller e-bok via de flesta bokhandlar.
Få mejl om företagande
Mitt företag behöver utvecklas, därför kommer mina gratis månadsmejl under 2025 att fokusera på vad jag kan göra för att det ska ske. Jag delar med mig av vad jag gör, mina tankar och hur jag försöker att balansera den personliga hållbarheten. Följ med och låt dig inspireras!
ISOF frågelåda
ISOF har också en bra sökfunktion via deras webbplats som kallas frågelådan. Här samlar de svar på tidigare inkomna frågor till Språkrådet. Här hittar du svar på allt möjligt rörande det svenska språket.
Hittar du inte svar via frågelådan eller någon annanstans går det också att kontakta Språkrådet med din fråga.
Rekommendationer från TT
Den svenska nyhetsbyrån TT har samlat en rad råd och tips för hur de vill att texter för TT ska skrivas. Och även om du förmodligen inte ska skriva texter till TT hittar du här lättillgängliga råd och tips.
Skrivregler, ord och begrepp hos TT-språket
Mät läsbarhet
Läsbarhetsindex (LIX) är en metod för att mäta svårighetsgraden av en text. Svårighetsgraden räknas ut matematiskt baserat på längden på meningar och antalet långa ord. Utifrån detta får du ett tal som motsvarar en viss svårighetsgrad av text.
Texten du nu läser har fått värdet 39 vilket LIX-räknaren klassificeras som lättläst, skönlitteratur, populärtidningar.
LIX är som sagt en matematisk formel och tar inte hänsyn till alla aspekter av vad som skapar en bra text. Men den kan ändå ge dig en varning om du skrivit en tung och svårläst text.
LIX-värdet kan du mäta på lix.se
Använd sök
Det finns en massa bra svar på dina frågor för den som bara gör en snabb sökning via exempelvis Google. Det är inte bara ISOF som svarar på frågor om språket utan det är också ganska vanligt att språkvetare svara på i olika frågespalter i tidningar. Det är också flera som arbetar med text och språk som väljer att lägga ut svar på vanliga frågor på sina webbplatser.
Ta dig tiden att kolla upp saker via dessa resurser så kommer du träna upp din inre varningsklocka. Men också med tiden lära dig mer och mer om de rekommendationer som finns.
Vill du få hjälp med dina texter, skriva nya eller redigera redan befintliga? Läs mer om vad jag erbjuder för tjänster inom texter.