Sök
Stäng denna sökruta.

Illustrera på Ipad – Illustrator eller Procreate? 

Har du köpt med en Apple pencil till din Ipad för att kunna skriva anteckningar? Men vore det inte roligt att också kunna illustrera på din Ipad? Ja då ställs du inför problemet hur då? Din Ipad innehåller nämligen inget lämpligt program för detta från start. Adobe Illustrator och Procreate är nog de två starkaste kandidaterna.

Den största skillnaden mellan dessa två är vilken typ av grafik de skapar. Illustrator skapar vektorgrafik det vill säga bilder som du kan förstora utan att förlora kvalitet. Procreate skapar pixelgrafik. 

Mer om skillnaden mellan vektor och pixel kan du läsa i mitt inlägg om vektoriserade logotyper.

En avgörande skillnad är också priset. Illustrator är ett månadsabonnemang medan Procreate är en engångskostnad. Låt oss titta närmare på de två alternativen. 

Illustrator 

Illustrator är en del av Adobes programserie där exempelvis också Photoshop ingår. Det går att köpa Illustrator separat med en licens för både dator och Ipad där du betalar per månad. När jag skriver detta kostar det runt 290 kronor per månad. En hög kostnad för den som bara vill prova på. 

Jobbar du med grafisk design och redan betalar för Adobes Creative Cloud så ingår Illustrator till Ipad. Det kan då definitivt vara värt att också ladda ned appen till Ipad och prova.

Positivt med Illustrator

Om vi bortser från priset vad är då positivt? Att den skapar vektorgrafik, dina illustrationer kommer att kunna förstoras. Du behöver inte på förhand fundera över i vilken storlek du vill skapa dem. Ska du skapa logotyper så är vektorgrafik den rätta vägen att gå så då är Illustrator det rätta valet. 

Via Adobes molntjänster får du enkelt tillgång till dina illustrationer från Ipaden till din dator. Du kan påbörja ditt arbete på Ipad för att exempelvis färdigställa de sista detaljerna på datorn. För det finns en del saker du inte kan göra i appen som du kan göra i programmet på datorn. 

Jag upplever är att det tar mig längre tid att arbeta i Illustrator på Ipad än att göra det vid datorn med hjälp av mus och tangentbord. Kanske är det till viss del ovana. Det är en ganska hög inlärningskurva att arbeta med Illustrator på Ipaden. Detta även för den som är van från datorversionen. 

Illustrator inte är ett program där du kommer att sita och måla i svepande röresler med en pensel. Utan du kommer mer att arbeta med former och banor som vektorerna är uppbyggda av, därför tycker jag lite att nyttan med att ha en penna försvinner. 

Mer information om Illustrator på Ipad hos Adobe.

Procreate

Procreate är en app till din Ipad, här finns ingen version för din dator. När jag publicerar detta ligger kostnaden på 179 kronor vilket är en engångskostnad. Vilket känns överkomligt för en app du har tillgång till för alltid. 

Här är det pixelgrafik som du skapar. Du kan behöva tänka till i förväg vilken storlek på arbetsyta du vill ha som matchar det du ska ha ditt motiv till. Det är inte heller alltid bra att välja största möjliga storlek då detta kan begränsa antalet lager som Procreate tillåter dig att jobba med. 

Precis som med illustrator finns det en del att lära sig för att förstå alla funktioner i Procreate, men steget att bara välja en penna eller pensel och sätta i gång är ändå betydligt kortare. Procreate har från början ett ganska gediget bibliotek av olika penslar som du kan använda för att skapa olika stilar. Du kan också skapa helt egna penslar genom att välja olika inställningar. Det finns också ett stor mängd kreatörer som säljer just sina egna penslar. 

Något negativt är möjligheten att arbeta med text i Procreate, där du själv behöver skriva all din egen text. Det finns alltså inget verktyg för text eller bibliotek med typsnitt.

Sammanfattningsvis skulle jag säga att Procreate är både för dig som bara vill testa på att rita på din Ipad och dig som är professionell illustratör. 

Mer information hos Procreate.

Vy från Procreate med bibliotek med penslar.

Undvik onödiga streck

För den som vill undvika onödiga streck när handen sveper mot skärmen finns det speciella rithandskar. Den täcker två fingrar och sidan som ligger mot skärmen. Med den får du färre misstag och irritation för dig som kommer igång och ofta använder din Ipad för att illustrera.

Om Emil

Jag är grafisk designer och kommunikatör som hjälper företag och organisationer att kommunicera med mindre påverkan på klimat och miljö. Jag tror på marknadsföring och företagande utan att sälja sin själ, och drömmer om livet på landet. 

Anmäl dig till mejllistan

Vill du få information om nya blogginlägg, tankar om kommunikation och hållbarhet, och omvärldsbevakning på dessa ämnen? Skriv upp dig så får du kostnadsfritt mitt månadsmejl.

Senaste inlägg
BLOGGKategorier
Du kanske också vill läsa
Ska du trycka en produkt? Välj ett tryckeri som arbetar för att minska sin egen och din trycksaks miljö- och klimatpåverkan. Det viktigaste för en trycksaks klimat- och miljöpåverkan ligger i materialvalet, men vilket tryckeri du...
Hampa, bomull, gräs, halm och sten är några av de material som kan användas till att göra papper av istället för trä. Ur klimat- och miljösynpunkt kan de också vara bättre pappersalternativ. ...
I Sverige är vi bra på att återvinna papper. Vi lämnar 75 procent av allt papper, papp, kartong och wellpapp till materialåtervinning enligt SCB (2019). Men allt vi lämnar till materialåtervinning kan inte återvinnas. Kan trycksaken...