I Sverige har vi sedan 1850-talet tillverkad papper av trä. I Sverige som haft gott om träråvara hör det till ovanligheterna med andra pappersalternativ i andra material, men kanske är det dags att tänka om.
Varför vi borde använda andra pappersalternativ
Konkurrensen är stor om de svenska träden, de ska bli byggmaterial, el och bränslen och ersätta en rad av alla de produkter som tillverkas i plast. Skogen behöver också stå kvar för att binda koldioxid och för den biologiska mångfalden. Det är tydligt att skogen inte kan räcka till allt. Kanske är det därför dags att vända blicken mot andra material.
Att tillverka papper av trä en ganska omständlig process. Trä är hårt och för att bryta ned det till papper så krävs det stora mängder vatten, energi och kemikalier. I växters cellväggar finns lignin som är ett slags lim som skapar stabilitet och hårdhet. Trä innehåller en stor andel lignin vilket kräver en mer omfattande process för att gå från träd till papper.
Andra växtfibrer kan vara mer lämpade och ha en lägre klimat och miljöpåverkan för att de innehåller mindre lignin. Men också för att de växer fortare.
Hampapapper
Hampa är ett betydligt bättre material att skapa papper av än trä pågrund av låga nivåer av lignin. Det gör att mindre kemikalier behövs vid tillverkning.
Till skillnad mot träd växer hampa fort och kan skördas upptill tre gånger på ett år. Hampa har också ett väldigt lågt behov av vatten, är tålig mot sjukdomar och utarmar inte jorden den växer på.
Pappret blir mer tåligt då hampa har betydligt längre fibrer än trä. Pappret kan därför också återvinnas fler gånger.
Att hampa används i liten utsträckning finns det flera anledningar till. Dels skulle det konkurrera med andra grödor om utrymme. Eftersom hampa är besläktat med marijuanaplantan innebär också odling extra administration i Sverige för att kontrollera att odling av rätt växt sker. Hampa kräver också mer arbetskraft för att skörda vilket också påverkar ekonomi och pris.
Tyska Gmund paper har en papperskollektion av europeisk hampa Gmund Hanf. Detta papper finns nu hos återförsäljaren Papyrus i Sverige. Vilket borde göra det möjligt för tryckerier att beställa hem.
Lumppapper/bomullspapper
Lump är textilrester som används för att skapa papper. Före 1850-talet när vi började använda träråvara till papper var det lumppapper som användes i Europa. På den tiden var papper dyrt då det fanns dåligt med textilrester att tillgå. Textilier var dyra och kläder lagades och användes så att lite gick till spillo. Av pappersbruken fanns speciella lumpsamlare anställda som hade till uppgift att resa runt och samla in förbrukade textilier.
Även idag använder vi material från textiler eller från rester vid textiltillverkning. Våra svenska sedlar består exempelvis delvis av bomull. Och det är framför allt papper av just bomull som finns på marknaden idag. Bomullspapper är betydligt starkare än papper av trä och gulnar inte. Bomullspapper finns att köpa i Sverige det är dock betydligt dyrare. Det är vanligast för de kanske allra viktigaste dokumenten, lyxprodukterna eller vid konst- och fototryck.
Bomull är en produkt som kräver mycket vatten vid odling samt oftast besprutas kraftigt. Vid val av bomullspapper bör detta därför vara av återvunnet material som annars skulle gått till spillo.
Gräspapper
Papper gjort med en iblandning av gräs har främst slagit sig in på marknaden som kartong för till exempelvis matförpackningar eller som packmaterial. Gräs har en väldigt låg andel lignin och behöver därför ingen kemisk process. Det sparar också in på mängden energi och vatten som krävs vid tillverkning.
Problemet med gräs är att de inte heller innehåller nog med cellulosa så därför används gräs för att skapa volym men blandas upp med andra material oftast av trä.
Gräspapper har en viss grön ton och struktur från gräset vilket kan ge en tydlig signal för den som vill lyfta fram en ekologisk eller naturlig produkt. Och genom att blanda i gräs i ett papper minskar klimat- och miljöpåverkan vid tillverkning av pappret.
Halmpapper
Ett flertal satsningar runt om i världen producerar nu papper baserat på halm. Ett sätt att ta tillvara på restprodukter från jordbruket. Som gräspappret så krävs det mindre vatten, energi och kemikalier att producera papper och kartong av halm.
Företaget PaperWise som tillverkar halmpapper säger exempelvis att deras halmpapper har en 47 procent lägre miljöpåverkan än papper tillverkat av trä och 29 procent lägre än återvunnet papper.
Halmpapper kan användas både för trycksaker, kontorsmaterial och förpackningar och är godkänt för livsmedelsförpackningar.
Bambupapper
Bambu är ett gräs som växer snabbt även i mager jord. Det påminner mer om trä än gräs. Precis som trä krävs också en större process med exempelvis kemikalier för att förvandla bambu till papper. I form av papprets styrka, ljushet och tryckbarhet är bambu jämförbart med trä. Bambuns främsta egenskap är att det växer snabbt utan bekämpningsmedel, gödsel eller bevattning och bidrar till att binda koldioxid.
Då bambu inte växer i Europa tillkommer dock transporter för produkterna. Så därför kan eventuellt ett mer lokalt alternativ vara bättre.
Stenpapper/Mineralpapper
Stenpapper eller mineralpapper som det också kallas är en av få papper som inte består av växtmaterial. Det framställs av kalciumkarbonat som hittas i tillexempel kalksten. Stenpapper är mer slätt än vanligt papper samt vattentåligt. Men också tyngre.
Stenpapper är en produkt som framställs som klimatvänlig då kalciumkarbonatet oftast är en restprodukt och stenpapper kan tillverkas utan övriga kemikalier eller det vatten som krävs vid annan papperstillverkning. Stenpapper har ett betydligt lägre koldioxidutsläpp än andra papper.
Det finns dock många frågetecken kring denna typ av papper och hur miljövänliga de är. Stenpapper består av runt 10–20 procent poletylenplast (PE-HD). Många väljer att använda återvunnen plast men det är ändå en produkt som innehåller plats.
Då jag hade svårt att reda ut hur stenpapper ska återvinnas ställde jag en fråga till Sveriges avfallsportal sopor.nu om hur det skulle återvinnas. De svarar att det ska sorteras som restavfall. Vilket alltså gör att stenpapper utöver att använda plast inte återvinns. Det känns också som en stor risk att det hamnar fel, och förstör återvinningen av annat material.
Stenpapper sägs vara biologiskt nedbrytbart, bland annat av solljus. Men vad som händer med plasten då är även det något oklart. Flera tillverkare hävdar att den försvinner, men om vi lärt oss något om plast så är det att den sällan gör det.
Stenpapper har betydligt lägre koldioxidutsläpp vid tillverkning men det är en engångsprodukt som innehåller plast och jag skulle rekommendera andra alternativ.
Få mejl om företagande
Mitt företag behöver utvecklas, därför kommer mina gratis månadsmejl under 2025 att fokusera på vad jag kan göra för att det ska ske. Jag delar med mig av vad jag gör, mina tankar och hur jag försöker att balansera den personliga hållbarheten. Följ med och låt dig inspireras!
Fler pappersalternativ
Papper kan tillverkas av många olika material eller att trämassa kompletteras med andra material. Ytterligare exempel på material är:
Mullbärsträd – Barken från mullbärsträdet skördas för papperstillverkning främst i Japan. Trädet lever vidare efter skörd.
Bagasse – Är en restprodukt bestående av fibrer från när sockerrör krossas för frigöra den vätska som blir socker.
Kenaf – Är en snabbväxande växt i hibiskus familjen. Den är väldigt allsidig i sitt användningsområde och liknas ofta vid hampa. Det odlas dock inte på våra breddgrader.
Spillning – Bajs från kor, hästar, älgar, elefanter eller andra växtätande djur kan bli papper. Det är också miljövänligare då djuret redan bearbetat växtfibrerna. Det är möjligt att göra helt lukt- och bakteriefritt papper.
Fröpapper – Är papper med frön, som mottagaren kan lägga i jorden för att pappret ska brytas ned och fröna börja växa. Detta är mer en effekt eller rolig grej än vad pappret är gjort av, förna har inget med kompositionen av själva pappret att göra utan endast inbakade i det.
Vad är träfritt papper?
Begreppet träfritt papper kan låta som alla de alternativ som presenterats här och visst är många av dem träfria. Begreppet träfri används dock av pappersindustrin på ett annat sätt, och har inget att göra med att om pappret är baserat på trä eller inte. Istället handlar det om hur pappersmassan producerats.
Trä till ett träfritt papper har behandlats kemiskt för att separera de olika delarna. Speciellt ämnet lignin är det som ska separeras bort då det gör att pappret håller sämre över tid och gulnar.
Motsatsen till träfritt papper är trähaltigt papper och det används exempelvis i dagstidningar. Då har istället pappersmassan behandlats mekaniskt. Trähaltiga papper har fördelen att en större del av träråvaran kan bli papper då ligninet finns kvar i slutprodukten.
Slutsats
Desto mer jag läser på desto tydligare blir det att trä är ett ganska dåligt material att tillverka papper av. Det är resurskrävande jämfört med många andra alternativ. Det finns en rad andra växtfibrer som vi kan producera papper av. Problemet kvarstår i att vi har en produktion inställd på att använda trä för det är det vi haft gott om i Sverige.
Priser på andra material är än så länge ofta högre och tillgången till dessa i Sverige kan vara ganska begränsad. Med en ökat efterfrågan ökar dock chanserna att vi ska få se fler papper skapade av andra växtfibrer än trä.
Exakt hur mycket mindre klimatpåverkan ett papper i ett visst material ha beror mycket på tillverkaren och därför är det svårt att ange. Men för den som vill ha ett papper som är mer klimat- och miljövänligt finns det alternativ. Det kan också lyfta den egna produkten och visa på att ditt företag tar hållbarhet på allvar i alla delar av er verksamhet.
Foto: Matthew Brodeur, Karl Wiggers, Lena Myzovets, Dylan McLeod via Unsplash