Varför är uppdateringar i WordPress viktigt?
En ouppdaterad webbplats byggd med WordPress innebär en ökad risk för att den ska bli hackad. WordPress är störst på marknaden, detta gör också att flera kommer att försöka att hacka sig in på webbplatser baserade på WordPress. Detta för att exempelvis placera in skadlig kod eller leda om trafik från din webbplats. På samma sätt kan varje tillägg(plugin) eller tema också innebära en risk på samma sätt. För att förhindra detta skickas säkerhetsuppdatering ut när nya eventuella säkerhetshål upptäckts.
Lämnar du din webbplats ouppdaterad täppar du inte igen dessa hål och desto längre tiden går desto fler blir hålen.
Uppdateringar är inte bara för säkerhet, de genomförs också för att tillföra nya funktioner och förbättra prestanda. Det gör din webbplats snabbare och mer effektiv. Att hålla allt uppdaterat säkerställer att dina teman och tillägg är kompatibla med varandra och med den senaste versionen av WordPress. Detta minskar risken för konflikter och fel, som kan bidra att webbplatsen inte fungerar som det var tänkt.
Säkerhetskopiera innan du uppdaterar!
STOP! Innan du nu kastar dig över uppdateringar se till att din webbplats är säkerhetskopierad. Det vill säga att det finns en backup du kan återställa till om något går snett. Jag tänker inte gå igenom exakt hur du gör, då detta kan variera.
Men ett steg kan vara att kolla om ditt webbhotell erbjuder automatiska backup-tjänster av din webbplats och hur du i sådant fall kommer åt dessa och kan återställa din webbplats.
Ett annat alternativ är att använda ett separat tillägg i WordPress för att göra en säkerhetskopia, skulle du dock bli utelåst från WordPress på grund av något allvarligt fel kan de bli svårt att komma åt dessa och på ett enkelt sätt återställa. Detta beror lite på var säkerhetskopian sparats och hur du kan återställa.
Se till att både filer och databas säkerhetskopieras.
Tre saker du behöver uppdatera
Kanske lyser just nu en röd plupp med en siffra i någonstans inne i WordPress. Detta innebär att det finns någon typ av uppdatering att genomföra. Det kan vara någon av dessa tre som behöver din uppmärksamhet:
WordPress
WordPress lanseras i versioner, när jag skriver detta är versionen 6.7.2. Det är dessa versioner som behöver uppdateras. En ny version innebär att plattformen har uppdaterats med nya funktioner, buggfixar samt säkerhets- och prestandaförbättringar.
Teman
Alla webbplatser i WordPress baseras på ett tema. Temat är är en samling filer som bestämmer utseendet och layouten. Temat styr hur innehållet visas för dina besökare genom att definiera webbplatsens design, färger, typografi, sidstruktur och andra visuella element.
Tillägg (plugins)
Ett tillägg i WordPress utökar eller förändrar funktioner på en WordPress-webbplats. De kan liknas vid appar du lägger till på din telefon. De låter dig använda nya funktioner utan att själv behöva koda. Dock kan för många plugins göra webbplatsen långsammare, så det är bra att välja noggrant. Samt se till att de också regelbundet skickar ut uppdateringar.

Hur ofta bör du göra uppdateringar i WordPress?
Helst ska du göra uppdateringar så snart det kommit ut en ny uppdatering. Men då kräver det ju också att du måste hålla koll på när det sker för din webbplats. Men absolut inte mer sällan än en gång i månaden skulle jag säga.
Undvik automatiska uppdateringar
I WordPress finns ett alternativ att slå på automatiska uppdateringar. Det låter ju väldigt bra, enkelt och smidigt. Jag skulle dock inte rekommendera detta för att du förlorar kontrollen. Vissa uppdateringar kan skapa konflikter mellan WordPress, teman och tillägg. Vilket kan leda till att webbplatsen slutar fungera eller att designfel uppstår. Du bör därför alltid besöka din webbplats efter du genomfört uppdateringar för att kontrollera att allt ser bra ut och fungerar som det gjort tidigare.
Är det uppdateringar du ska ägna dig åt?
En viktig fråga du bör ställa dig är om det är uppdateringar och underhåll av din webbplats du ska ägna dig åt? Ditt fokus bör vara på ditt företag och vad som bidrar med inkomst. Du ska inte stressa över din webbplats och dess uppdateringar, eller rädslan för att den ska hackas.
Därför erbjuder jag underhållspaket där du kan släppa dessa delar och låta mig sköta uppdateringar, säkerhetskopior och övervakning av din webbplats prestanda.
I slutet på varje månad skickar jag en rapport där du ser vad som hänt under månanden och hur din webbplats mår.