Idag måste du ha ett SSL-certifikat på din webbplats! 

Ett lås
Trots att det idag är standard med webbadresser som innehåller https:// istället för http:// stöter jag ofta på sidor som inte använder sig av detta. Har du en webbplats som varnar om att den inte är säker? Då syns den sämre i sökmotorer och du kan förlora kunder som inte känner sig trygga och väljer någon annan.

Idag är ett SSL-certifikat en självklarhet men så har det inte alltid varit. Och framförallt äldre webbplatser kan sakna certifikatet. Men vad gör ett SSL-certifikat och vad händer om du inte har ett?

Vad är SSL?

SSL (eller rättare sagt TLS, men det kallas fortsatt oftast SSL) är det där lilla låset du ser i webbläsarens adressfält. Det betyder att trafiken mellan besökaren och webbplatsen är krypterad – alltså skyddad mellan besökarens webbläsare och webbhotellets server. Så att ingen kan tjuvtitta på informationen när den överförs.

För bara några år sen användes SSL bara när säkerheten var viktigt, exempelvis när du loggade in eller betalade något. Men resten av webbplatsen var ofta okrypterat. Idag bör dock allt innehåll på webbplatsen använda SSL.

Google och webbläsare började arbete för SSL

2014 meddelade Google att de skulle börja belöna säkra sajter i sina sökresultat. Det var startskottet. Sedan kom Let’s Encrypt – en tjänst som gjorde det lättare att få ett gratis SSL-certifikat. Plötsligt fanns det inga ursäkter kvar.

Det började försiktigt. En liten varning med en liten ”Inte säker”-meddelande. Från 2018 började webbläsaren Google Chrome att markera alla HTTP-sidor som osäkra, och övriga webbläsare hakade på.

Och idag? Om din sida inte har ett SSL-certifikat:

  • Webbläsaren visar en stor varning.
  • Folk blir tveksamma att stanna kvar.
  • Du tappar förtroende (och kanske kunder).
  • Du rankar sämre i sökresultaten.

Hur vet du om din webbplats har SSL-certifikat?

Det är enkelt – och du behöver inte vara tekniskt lagd för att kolla det.

Här är två snabba sätt:

1. Titta i adressfältet – efter det lilla låset 🔒
När du besöker en webbplats i din webbläsare – titta längst upp i adressfältet.

Om du ser ett litet hänglås till vänster om webbadressen, så är det ett tecken på att sidan har ett giltigt SSL-certifikat och att anslutningen är säker. Ofta står det annars “Inte säker”.

2. Kolla att adressen börjar med https://
Det extra ”s:et” i https står för Secure.

Så om du ser https:// stället för bara http://, då vet du att sidan använder SSL.

Skaffa ett SSL-certifikat

Saknar du SSL-certifikat se till att skaffa ett, det är gratis, går snabbt och gör hela upplevelsen för dina besökare tryggare. Google och andra sökmotorer kommer att tycka om din sida mer och ranka den högre, och webbläsaren kommer att sluta klaga.

Så hur gör du? Jag skulle rekommendera dig att först och främst gå till ditt webbhotell och bland deras supporttexter söka efter SSL och följa det aktuella webbhotellets rekommendationer för att installera SSL.

Känns det ändå krångligt? Kontakta mig så kan jag också hjälpa till att se till att din webbplats får SSL-certifikat.

Om Emil

Jag är grafisk designer och kommunikatör som hjälper företag och organisationer att kommunicera med mindre påverkan på klimat och miljö. Jag tror på marknadsföring och företagande utan att sälja sin själ, och drömmer om livet på landet. 

Senaste inlägg
BLOGGKategorier
Du kanske också vill läsa
Dataservrar

Din webbplats klimatpåverkan och hur du kan minska den

Även din webbplats klimatpåverkan kan vara viktigt att ta hänsyn till. När jag byggt min egen webbplats har jag följt några av de råd som finns inom området. Därför tänkte jag dela med mig av några...
Dator med texten 99 tillgängliga uppdateringar

Uppdateringar i WordPress

Att hålla en webbplats i WordPress uppdaterad är det viktigaste du kan göra för dess säkerhet, prestanda och funktion. Det finns flera olika saker som kräver uppdateringar: själva WordPress, dina installerade tillägg och ditt valda tema....
Logotyp Elementor

Vad är Elementor?

Har du snubblat över namnet Elementor i samband med en webbplats? Elementor är en så kallad page-builder, ett verktyg för att bygga och redigera sidor på en webbplats....

Få mejl om företagande

Mitt företag behöver utvecklas, därför kommer mina gratis månadsmejl under 2025 att fokusera på vad jag kan göra för att det ska ske. Jag delar med mig av vad jag gör, mina tankar och hur jag försöker att balansera den personliga hållbarheten.

Följ med och låt dig inspireras!

Ett kuvert som blir ett pappersflygplan