Vad är det som gör att en webbplats har klimatpåverkan? Främst är det den el som behövs för att driva en server där din webbplats finns lagrad. Desto tyngre informationen är som lagras samt skickas till besökaren, desto mer el krävs. Elen kan komma från en rad olika energikällor och vissa av dem kan vara fossila, och därmed bidra till ökade koldioxidutsläpp.
Att minimera mängden vi lagrar kan också minska behovet av metaller och mineraller. Det är lätt att tänka när vi pratar om ”molnet” att det finns oändligt med plats som inte kräver något. Men någonstans finns det du lagrar sparat på en server. Tillverkningen av den servern kräver också råvaror.
Är din webbplats klimatpåverkan något att bry sig om?
Det finns väl hundratals värre saker för miljö och klimat? Och visst är det så, det är inga stora mängder vi pratar om för varje individuell webbplats. Så visst är det bättre om du slutar flyga än att förbättra din webbplats. Men ska vi klara klimatkrisen får vi kanske göra båda. Tillsammans står vår totala internetanvändning i världen för cirka två procent av utsläppen av koldioxid.
Därför kommer här två lite längre och viktigare tips, vilka jag också följt på min webbplats. Samt några lite kortare tips, varav jag inte följer alla.
Välj ett webbhotell som använder förnybar el
För att driva din webbplats så hyr du plats på en server i ett datacenter. Detta gör du via ett webbhotell. Det är placering av datacentret och webbhotellets miljöarbete som avgör din webbplats klimatpåverkan vad gäller elanvändning.
I vilket land ditt webbhotell har sitt datacenter är inte alltid lätt att veta. Kanske har företaget ett eget datacenter här i Sverige. Det blir då en låg andel fossila bränslen. Är datacentret placerat utomlands kan det vara betydligt sämre med en högre andel fossila bränslen så som olja, kol och gas och därmed högre utsläpp av koldioxid.
Använder webbhotellet förnybar el?
Om ditt webbhotellet valt att använda förnybar el kommer de förmodligen använda detta som ett försäljningsargument. Förnybar el är el som framställt ur förnybara energikällor, hit räknas idag vatten- och vindkraft, sol- och bioenergi. Det säkraste sättet att veta om webbhotellet använder förnybar el är om de använder el märkt med Naturskyddsföreningens märkning Bra Miljöval.
Är du osäker om ditt webbhotell använder förnybar el? Då kan du testa din sida med Green Web Check.
Så här ser det till exempel ut för mig:
Behöver du byta webbhotell?
Visade det sig webbhotellet inte använda förnybar el? Eller ska du sätta upp en helt ny webbplats? Då finns det anledning att agera. Störst möjlighet att minska din webbplats miljöpåverkan har du nämligen genom att byta till ett webbhotell som använder förnybar el.
Green Web Check har en lista på webbhotell som använder förnybar el. Det finns dock betydligt fler än de som listas hos Green Web Check. Självklart finns många fler aspekter att ta hänsyn till vid val av webbhotell beroende på din webbplats behov. Men de tänkte jag inte fokusera på här.
Om webbhotellet använder förnybar el, eller om du byter till ett som gör det kan du då bara luta dig tillbaka? Visst din webbplats använder förnybar el, men all el vi inte använder är en vinst för klimat och miljö. Du borde därför också minska den mängd el din webbplats använder.
Få mejl om företagande
Mitt företag behöver utvecklas, därför kommer mina gratis månadsmejl under 2025 att fokusera på vad jag kan göra för att det ska ske. Jag delar med mig av vad jag gör, mina tankar och hur jag försöker att balansera den personliga hållbarheten. Följ med och låt dig inspireras!
Minimera dina bilder och minska din webbplats klimatpåverkan
Bilder står oftast för den största andelen av det utrymme som en webbplats tar. Så när du valt webbhotell är nästa steg att minimera dina bilder.
Antal bilder
Antalet bilder är det nog främst du själv som måste avgöra. Hur många bilder tycker du behövs? Vad är nödvändigt för att förmedla ditt budskap. Fyller bilden ett syfte eller är den endast utfyllnad? Självklart kan bilder förmedla väldigt mycket. Men vissa sidor har en tendens att bli för bildfokuserade.
Storlek på bilder
När det handlar om storleken på bilden handlar det både om antalet pixlar i bredd och höjd, samt storleken på bildfilen i kilobyte (kB). När det gäller bredd och höjd är det viktigt att inte ladda upp en 2000×2000 pixlar stor bild om du ska visa den i en storlek av 200×200 pixlar.
För att minska stoleken på bilden i kB kan du använda programvaror för bilder till exempel Adobe Photoshop och spara ned bilden anpassade för webb.
Optimera bilden ytterligare
Även om du själv minskar storleken på bilden så rekommenderar jag dig att därefter köra din bild via ett verktyg på webben för att minska filstorleken ytterligare. I verktyget laddar du enkelt upp din bild och så laddar du ned den som en betydligt mindre fil. Exempel på sådana verktyg är TinyPNG och Squoosh. TinyPNG har du inte så mycket kontroll över slutresultatet men det går snabbare och är mer lätthanterad. Den hanterar filformaten .png och .jpeg. På Squoosh får du själv styra med olika inställningar för kvalitet och vilken filtyp du vill ha. Men det kan lätt bli ganska tidsödande.
Självklart behöver du någonstans göra en avvägning mellan bildens kvalitet och hur mycket du kan minska dess storlek då dessa går hand i hand.
Fler tips för att minska din webbplats klimatpåverkan
Här kommer fyra tips som gör att din webbplats lättare. Några av dem är mer avancerade och kanske för den som bygger webbplatser.
- Minimera video. Undvik video och spela inte upp video automatiskt.
- Begränsa mängden objekt som rör sig/animeras. Allt som rör sig använder kod som tar plats på din webbplats. Undvik att vara personen som precis upptäckt alla ”roliga” effekter i PowerPoint. Bara för funktionerna finns behöver du inte använda alla samtidigt. Fokusera på det som hjälper besökaren att exempelvis förstå vad som är klickbart.
- Använd webbsäkra fonter. Webbsäkra fonter är ett antal typsnitt som alla har på sin dator exempelvis Arial, Verdana och Times. Använder du dem behöver inga fonter läsas in för besökaren. Eftersom de redan finns på allas datorer. Jag valt att bortse från detta tips då jag tycker igenkänningen för ett varumärke och möjligheten att få använda ett fritt val av typsnitt är viktigare än den lilla del detta spelar i det stora sammanhanget.
- Använd .svg filer. SVG-filer kan användas för till exempel illustrationer och logotyper. Har du möjlighet att både använda formatet på din webbplats och spara ned filer i det skulle jag starkt rekommendera det. Du får filer som är extremt små och som oavsett upplösning på skärm alltid kommer vara skarpa. Detta då .svg inte är en bild utan består av kod som beskriver hur bilden ska se ut. Min egen sida om vad jag erbjuder inom text och textredigering använder till exempel endast .svg.
Fler vinster med att minska en webbplats klimatpåverkan
Det är inte bara klimat och miljö som kan dra nytta av att genomföra några av dessa steg. Din ranking i sökmotorer som Google kan också bli bättre. Sökmotorer tycker om lätta sidor som går snabbt att ladda, och kommer att rekommendera dessa.
Om din webbplats är för långsam är risken att besökare ledsnar och går vidare eller helt enkelt inte tror den fungerar och stänger ner sidan. Att ha en lätt sida bidrar också till möjligheten att nå flera, i Sverige har vi bra hastighet på vårt internet. Men satsar ditt företag internationellt kan det vara betydligt sämre hastigheter.
En stor och viktig aspekt är också att leva som du lär. Verkar du inom hållbarhet och miljö bör du göra det i alla aspekter även din webbplats. Det visar att du tar frågan på allvar.
Hoppas du fick med dig något bra tips och applicerar något av dem på din egen webbplats! Vill du få hjälp att minska din webbplats klimatpåverkan kontakta mig så tar vi en diskussion om hur jag kan hjälpa er.