Sök
Stäng denna sökruta.

Ställ om! Allt att vinna på ett klimatsmart liv

Innehåller annonslänk till Bokus Om annonslänkar.
Omslag boken Ställ om! Allt att vinna på ett klimatsmart liv
Jag har läst och blivit förevigad i boken Ställ om! Allt att vinna på ett klimatsmart liv av Maria Soxbo. En bok som tar upp allt det gottiga med att ställa om. För det blir lätt gnäll och halvsanningar om hur det skulle vara att ställa om, det är många som slår bakut vid tanken på att göra uppoffringar för klimatets skull. Men tänk om omställningen i stället ger oss ett bättre liv?

Kan vi övertyga de som är motvillig till förändring genom allt de kan få, i stället för vad de kan förlora? Vi stressar runt i livet och känner oss otillräckliga. Är det så vi leva livet eller finns det alternativ som också är bra för klimatet? Boken Ställ om! förklarar vinsterna med att ändra våra liv men kanske blir det ändå mest en inspiration för oss som redan är på väg. Det är nog svårt att få den inbitne klimatmotståndaren att konvertera och också att läsa boken.  

Boken kanske främst ger oss andra som har bollen i rullning argumenten för att fortsätta och att göra mer. I boken går det också att läsa att cirka 25 procent av befolkningen behöver göra något för att en förändring av normer och beteende ska ske i hela samhället. Så kan vi få så många att göra en förändring kan vi till sist även få med de som tvekar.

Vad är att ställa om?

Att ställa om handlar om att leva inom planetens gränser. Ska vi göra det behöver vi bland annat konsumera mindre. Boken går bland annat igenom om hur vi genom att konsumerar mindre kan arbeta mindre och ägna mindre tid att ta hand om allt vi köpt.

När vi lever lite enklare finns det mer plats för våra drömmar och tid för varandra. Tid för att vårda våra viktigaste prylar i stället för att ständigt köpa nytt. Vi kan också bygga gemenskap och få ett samhälle där vi kan låna saker av varandra eller ägna tid till att hjälpas åt med gemensamma projekt. Det är detta och mycket mer som boken tar upp i de sju kapitlen som är: drömmar, tid, jobb, gemenskap, värden, konsumtion och lycka.

Boken är lättläst och har ett perspektiv på frågor som de flesta av oss kan känna igen från vår vardag.

Jag är förevigad i bokformat

Roligast med boken för egen del är kanske ändå att jag fått vara med! Boken innehåller sidor som kallas några tankar ur verkligheten, där kommentarer från författarens Instagram finns samlade kring bokens olika ämnen. 

Jag var en av de som fick frågan om en kommentar från mig fick vara med i boken. Något jag tackade ja till. Tänk vad som kan hända när du delar med dig i sociala medier istället för att bara ta del av innehåll.

Min kommentar handlade om att många ber om ursäkt för sin frånvaro i sociala medier. Mitt citat finns i kapitlet om tid: 

”Jag snöade in på detta med att det just ursäktas så mycket i sociala medier för en tid sedan. Men det är ju för att vi själva utgår till stor del efter vår egen tidsplan som ingen annan känner till. De flesta har dessutom inte märkt att vi varit borta från sociala medier tills vi ber om ursäkt för frånvaron. Vi är alla upptagna med oss själva.” 

Köp eller låna boken Ställ om! Allt att vinna på ett klimatsmart liv

Boken Allt att vinna på ett klimatsmart liv hittar du hos bokus. Vill du leva upp till bokens budskap om minskad konsumtion så finns boken också på en mängd bibliotek.

Själv kommer jag behålla mitt köpta exemplar då det inte är varje dag som jag citeras i en bok. Men i boken rekommenderas annars att dela boken vidare för största möjliga klimatnytta. 

Om Emil

Jag är grafisk designer och kommunikatör som hjälper företag och organisationer att kommunicera med mindre påverkan på klimat och miljö. Jag tror på marknadsföring och företagande utan att sälja sin själ, och drömmer om livet på landet. 

Anmäl dig till mejllistan

Vill du få information om nya blogginlägg, tankar om kommunikation och hållbarhet, och omvärldsbevakning på dessa ämnen? Skriv upp dig så får du kostnadsfritt mitt månadsmejl.

Senaste inlägg
BLOGGKategorier
Du kanske också vill läsa
Jag summerar företagsåret 2023 för Något kommunikation och försöker samtidigt bjuda på några lärdomar om företagande och kanske också livet....
Jag kanske inte ska bli student med studentmössa men jag ska i alla fall utbilda mig igen. Denna gång på yrkeshögskolan Brobygrafiska där jag ska läsa en vidareutbildning som heter hållbar varumärkesstrategi. Företaget kommer att finnas...