Sök
Stäng denna sökruta.

Grafisk profil – vad är det och vad innehåller den?

En grafisk profil eller grafisk manual är samlad information om hur ditt företag ser ut. Den grafiska profilen kan liknas vid en instruktionsbok eller guide. Genom att följa den skapas och bibehålls ett enhetligt utseende för ditt företag eller organisation.

Anledningar till att ha en grafisk profil

När företag har en grafisk profil känner du igen företaget, därför att utseendet är konsekvent.

Dit företag upplevs som mer professionellt när utseendet är enhetligt. Samt när utseende stämmer överens med vad företaget står för. Det kan också vara ett lyft för dig som företagare, det kan öka dit självförtroende att känna stolthet i hur ditt företag visuellt presenteras.

Att ha en grafisk profil sparar tid och pengar. Tar du själv fram ditt material behöver du inte varje gång fundera på hur saker ska se ut.

Levererar någon annan grafiskt material till ditt företag eller bygger din webbplats underlättar det med en tydlig grafisk profil som förklarar hur ditt företag ska se ut, och du får ett mer enhetligt resultat. Den hjälper också till att underlätta arbetet med andra genom att minska antalet frågor du annars behöver svara på.

Vad innehåller en grafisk profil?

Beroende på vilken typ av verksamhet ditt företag bedriver kan behoven skilja sig åt. Jobbar du digitalt med tjänster behöver du antagligen inte en lika omfattande grafisk profil som om du jobbar med fysiska produkter. Innehållet i en grafisk profil kan därför variera men logotyp, färger och typsnitt bör alltid finnas med. 

Logotyp

Kanske tänker du att logotypen är det viktigaste? Men den är bara en del av helheten. Logotypen är inte ditt varumärke och inte heller hela din grafiska profil. Att säga logotyp är oftast fel för den bör faktiskt finnas i flera variationer.

Behovet av varianter beror på användningsområde och tryckmetoder. Ibland har företag flera varianter med olika mängd innehåll. Det kan exempelvis finnas versioner med en tagline, en symbol eller när företaget grundades. Dessa variationer kommer att ta mer plats och då är det bra att ha dessa som alternativ till en logotyp med färre element. 

Den allra minsta versionen av logotypen är en symbol eller ikon. Som används när inte hela logotypen får plats, i exempelvis sociala medier är du ofta begränsade till ett litet utrymme att placera din profilbild.

Logotyp i grafisk profil, i grundutförande, alternativ version, negativ, svartvit och som ikon.
Exempel på variationer av Något kommunikations logotyp.

Färger 

En grafisk profil innehåller ett urval av färger. Antalet kan variera men de bidrar till att skapa igenkänning. För få färger kan göra det svårt att kombinera dem. Använder företaget hela färgpaletten känner ingen igen ditt företag. Någonstans mellan 3–6 färger skulle jag säga är lagom. Med några ljusare och några mörkare färger för att skapa kontrast. 

Identifiering av färger sker med specifika koder för RGB, CMYK, Pantone och Hex (#). Koderna ser till att färgen ska bli så lika som möjligt varje gång. Du ser RGB och HEX på din skärm. CMYK och Pantone används för tryckta produkter.

Något kommunikations tre gröna färger tillsammans med färgkoder för respektive färg. Presenterade på lekfullt sätt i den grafiska profilen.
Något kommunikations färger som alla är gröna har också fått namn för att särskilja dem åt.

Typsnitt 

Bokstävers utseende i en text är styrda av valet av typsnitt. Vissa typsnitt är runda, andra är kantiga, några har tunna och tjocka linjer andra har alltid lika tjocka linjer. Val av typsnitt har stor betydelse för hur företaget upplevs är det klassiskt eller mer modernt? Är det lekfullt eller strikt? Typsnitten ska återspegla företaget i övrigt. 

Det gäller att inte välja för många typsnitt. 1–3 typsnitt skulle jag rekommendera. 

Sida ur grafisk profil med typsnitten Frank Ruhl Libre och Futura PT i olika variationer.
Valda typsnitt för Något kommunikation.

Men du har ju sex olika typsnitt i ditt eget exempel ovan? Här är det viktigt att skilja på antalet typsnittsfamiljer och antalet varianter av typsnitt. I mitt exempel är det två typsnittsfamiljer Frank Ruhl Libre och Futura PT. Dessa finns sedan i flera olika varianter där tjockleken på typsnitten oftast är den största skillnaden. 

Finns det flera varianter av ett typsnitt är det att föredra. Intrycket blir mer samlat, istället för att använda flera olika typsnitt med olika utseende. Den grafiska profilen bör också innehålla hur typsnitten ska användas. Vilket typsnitt används till rubriker eller långa stycken text?

Ytterligare innehåll

Logotyp, färger och typsnitt var alltså det allra viktigaste men jag skulle rekommendera att addera ytterligare något till en grafisk profil för att få den att sticka ut. Det kan vara till exempel fotografier, illustrationer, eller grafiska element som till exempel mönster.

Valet av fotografier kan anpassas efter färgskala men också utifrån den känsla ditt företag vill förmedla. Ska de vara:

  • mörka eller ljusa
  • i färg eller svartvita 
  • neutrala färger eller färgstarka osv.

Vad ska det vara fotografier av? Ska de innehålla till exempel natur, människor, produkter eller bilder från er produktion? Eller något annat som stämmer väl överens med hur ditt företag vill vara.

Exempel på sidor från grafisk profil med illustrationer och bildval.

Exempel på användning och mallar

Hur den grafiska profilens delar ser ut när du kombinerar dem är bra att ha med i den grafiska profilen. Hur ser en broschyr eller ett inlägg i sociala medier ut?

Till en grafisk profil kan det också vara aktuellt att köpa till mallar på vilka den grafiska profilen är applicerad. Det skulle exempelvis kunna vara mallar för att skapa inlägg i sociala medier, för dokument eller presentationer.

Exempel på inlägg för Instagram med grafisk profil applicerad.

En grafisk profil ska matcha företaget

För nå ut är det också viktigt att den grafiska profilen stämmer väl överens med vad ditt företag vill symbolisera. Det går inte att bara välja det som är snyggt. Självklart ska resultatet bli snyggt, men din personliga favoritfärg är inte nödvändigtvis den färg som bäst stämmer överens med vad kunderna kopplar samman med produkter eller tjänster från ditt företag.

Den grafiska profilen ska vara sammankopplad med företagets värderingar och dess målgrupp. Vilka vill du nå, vad är företagets bakgrund och framtida mål? När vi kopplar samman dessa saker med den grafiska profilen upplever företagets kunder en helhet. 

Viktig även för små företag

Det kanske är lätt att tänka att det bara är stora företag som behöver en grafisk profil och att det är de som lägger stora summor pengar på en sådan. Och visst är det nog så att alla stora företag har en grafisk profil, i alla fall alla de vi känner igen. Förmodligen är den en del i deras framgång och det faktum att vi känner igen dem.

Även som småföretagare finns det ett stort värde i en grafisk profil, även om du kanske inte vill växa dig större. Innehåll och omfattning bör vara anpassad efter storlek på företag och dess behov. Men med en grund med logotyp, färger och typsnitt kommer du ganska långt.

Hur ser en grafisk profil ut?

Historiskt har den grafiska profilen resulterat i en tryckt produkt. Med hänsyn till både miljö och kostnader finns det dock ingen större mening idag att skapa en grafisk profil som en trycksak.

När vi arbetar med grafisk design sitter vi vid en dator. Ett digitalt alternativ så som en pdf eller som webbsidor är därför ett bättre alternativ. Det viktigaste kanske kan sammanfattas på en A4:a om det behövs en fysisk produkt.

Den grafiska profilen har blivit en ganska standardiserad produkt vad gäller innehåll och form. Fler exempel hittar du också genom att helt enkelt söka på webben efter grafisk profil så kommer du få upp ett stort antal företags grafiska profiler.

Jag har bjudit på lite exempel från Något kommunikations grafiska profil, vill du titta på den i sin helhet kan du titta på Något kommunikations grafiska profil som pdf.

Ytterligare exempel finns också i min portfolio.

Jag behöver en grafisk profil

Vill du få hjälp med en grafisk profil? Tveka inte att kontakta mig. Så hörs vi och diskuterar dina behov och hittar en bra nivå för vad ditt företag eller organisation behöver i er grafiska profil. Då kan jag kan ge dig ett kostnadsförslag utifrån det innehåll som skulle ingå för just dig.

Om Emil

Jag är grafisk designer och kommunikatör som hjälper företag och organisationer att kommunicera med mindre påverkan på klimat och miljö. Jag tror på marknadsföring och företagande utan att sälja sin själ, och drömmer om livet på landet. 

Anmäl dig till mejllistan

Vill du få information om nya blogginlägg, tankar om kommunikation och hållbarhet, och omvärldsbevakning på dessa ämnen? Skriv upp dig så får du kostnadsfritt mitt månadsmejl.

Senaste inlägg
BLOGGKategorier
Du kanske också vill läsa
“Jag skickar ett korr på det när jag är färdig” så kanske någon som hjälper dig med din kommunikation uttryckt sig. Men vad är ett korr eller som det fullständigt heter korrektur, och vad förväntas du...
Du ska trycka upp din logotyp på en profilprodukt eller kanske en skylt men då säger tryckeriet att de vill ha en vektoriserad logotyp för att kunna trycka. Kanske säger de att de behöver en eps....
Har du köpt med en Apple pencil till din Ipad för att kunna skriva anteckningar? Men vore det inte roligt att också kunna illustrera på din Ipad? Ja då ställs du inför problemet hur då? Din...