Sök
Stäng denna sökruta.

Vad är Elementor?

Innehåller annonslänk till Elementor, Om annonslänkar.
Logotyp Elementor
Har du snubblat över namnet Elementor i samband med en webbplats? Elementor är en så kallad page-builder, ett verktyg för att bygga och redigera sidor på en webbplats.

Elementor är ett tillägg till WordPress, så en förutsättning för att använda det är också att du använder det. WordPress är världens mest använda Content Management System (CMS), det vill säga ett system för att hantera och publicera innehåll på webben. 

WordPress och teman 

En webbplats i WordPress har sin grund i ett tema. Temat styr utseende och funktioner för webbplatsen. Detta är något som kan begränsa dig, då du är styrd av vad ditt valda tema ger för valmöjligheter. Till Elementor finns det också olika teman med temat Hello är min rekommendation. Hello är ett tema som är tomt och där du själv får styra och alla Elementors verktyg finns tillgängliga för dig.

Bygga från grunden eller färdiga kit

Elementor ger dig möjligheten att skapa en webbplats efter egen design, men erbjuder också färdiga mallar något de kallar kits. Jag har alltid valt att bygga från grunden för design ändå är en del av mitt yrke. Och att jag vill skapa något unikt efter kundens behov, i stället för anpassa mig efter en färdig mall.

Men för dig som inte kallar dig designer och som snabbare vill komma igång med din webbplats kan ett kit vara ett alternativ. De kan också vara en inspiration för vad du kan göra med Elementor.

Elementor kits

Nackdelar med Elementor 

Nackdelar och fördelar finns förstås oavsett lösning i för att skapa innehåll via WordPress. Elementor har ofta anklagats för att skapa en onödigt mycket kod, vilket skulle bidra till en tyngre webbplats som skulle ta längre tid att ladda. Det är dock inte något jag direkt upplevt, det går att bygga en snabb och lätt webbplats.

Elementor tycks också aktivt arbetat med att förbättra detta. Det är ofta en synpunkt som tycks framföras av de som själva vill sitta och koda sin webbplats, eller inte använt Elementor på länge.

Del av Elementors redigeringsverktyg för sidor.

Gratis- eller betalversion? 

Elementor har både en gratis- och betalversion. Gratis versionen hittar du genom att välja att lägga till ett nytt tillägg (plugin) i WordPress. Det kan vara bra för dig som vill testa att använda Elementor och se hur verktyget fungerar. Men du kommer ganska snabbt se att det finns funktioner du behöver i betalversionen exempelvis möjligheten att göra kontaktformulär.

Vilken variant ska jag köpa? 

Elementor erbjuder webbhotell tillsammans med sitt plugin det de kallar WordPress Hosting. Här skulle jag rekommendera att som svensk kund inte köpa detta. Arbetar du mot en svensk marknad vill du ha ett webbhotell så nära dina kunder som möjligt och bör därför välja ett webbhotell i Sverige.
Så kan du också få support på Svenska.

Välj i stället att köpa deras Elementor Pro Plugin. Här har tyvärr Elementor gjort om sin prisplan och jag rekommenderade tidigare deras Essential Plan, nu skulle jag dock rekommendera en Advanced plan för att få alla funktioner detta trots att du inte har tre webbplatser som den ger licens för.

Aktuellt pris och köp av Elementor Pro Plugin (affiliatelänk).

Jag har inte heller hittat någon information om med vilken energi Elementors servrar drivs, servrar som drivs av förnybar energi är det bästa du kan göra för att minska en webbplats klimatpåverkan.

Tips för att minska din webbplats klimatpåverkan

Ta det försiktigt!

Blev du lockad att rusa i väg och installera Elementor på din WordPress webbplats? Se till att då först ta några försiktighetsåtgärder. Har du redan en webbplats som är i gång och får besökare vill du inte att något ska hände med den. 

Se därför till att det finns backup för din webbplats. Jag skulle rekommendera att sätta upp en kopia av en webbplats där du kan testa Elementor. Detta kallas staging. Med största sannolikhet har ditt webbhotell information om hur du sätter upp en sådan kopia av din webbplats. Alternativt finns det tillägg (plugin) i WordPress där du kan göra detta med.

Har du köpt en licens för Elementors plugin har du möjligheten att utöver att använda den på din webbplats även att använda den på en subdomän så länge du namngett den efter Elementors rekommendationer.

Mer om licenser och subdomäner

Slutsats om Elementor

Elementor är stora och populära för att de gör många bra saker. Det har gett mig möjligheten att leverera unikt designande webbplatser till kunder, utan att vara någon som kan koda. Självklart finns det saker att också reta sig på som små funktioner som borde vara självklara men ändå inte finns.

Har du aldrig använt WordPress eller någon annan page builder kommer du att ha en ganska brant inlärningskurva för det blir förstås mycket nytt att ta till dig. Men möjligheterna är stora.

Eftersom de är så stora i branschen finns det gott om hjälp att hitta på nätet på samma sätt som med WordPress. Ett av dina bästa hjälpmedel för att själva komma i gång är Youtube här finns det gott om material som beskriver hur saker och ting fungerar samt förslag på saker du kan göra med Elementor.

Även om den är något gammal är denna tio minuters introduktion en bra förklaring av vad Elementor gör och hur dess editor ser ut. Kolla också in kanalen för ytterligare videos.

Elementor WordPress Tutorial – The Basics in 10 Minutes

Om Emil

Jag är grafisk designer och kommunikatör som hjälper företag och organisationer att kommunicera med mindre påverkan på klimat och miljö. Jag tror på marknadsföring och företagande utan att sälja sin själ, och drömmer om livet på landet. 

Anmäl dig till mejllistan

Vill du få information om nya blogginlägg, tankar om kommunikation och hållbarhet, och omvärldsbevakning på dessa ämnen? Skriv upp dig så får du kostnadsfritt mitt månadsmejl.

Senaste inlägg
BLOGGKategorier
Du kanske också vill läsa
Första intrycket är viktigt även när det gäller din webbplats. Du kanske inte får en andra chans att förvandla en besökare till en kund. Därför är det viktigt att det är tydligt vad ditt företag gör...
Även din webbplats klimatpåverkan kan vara viktigt att ta hänsyn till. När jag byggt min egen webbplats har jag följt några av de råd som finns inom området. Därför tänkte jag dela med mig av några...
Bara för att du har en webbplats betyder det inte att någon kommer att hitta den. Den behöver lite hjälp på vägen för att bli upptäckt. Det är här sökmotoroptimering (SEO) kommer in i bilden. ...